Checklista för småföretagare i kristider

När läget är osäkert kan det vara tryggt att veta att företaget har det skydd som krävs. Samtidigt tycker många som driver mindre företag att det kan vara krångligt att hålla koll på allt. Just därför tänkte vi lista 5 viktiga områden som kan vara bra för dig att se över som småföretagare.

1. Se till att du har alla viktiga försäkringar

Alla företag ser olika ut. Därför är det viktigt att se till att ditt företag har ett försäkringsskydd anpassat efter just din situation. Företagets konstruktion spelar såklart stor roll men även privata försäkringar kan vara avgörande faktorer. 

Det kan till exempel handla om företagsförsäkring och kompanjonförsäkring men även pensionsförsäkring och livförsäkring kan spela stor roll. Kontakta ditt försäkringsbolag och se till att du har det skydd du behöver.

2. Skriv viktiga avtal i förväg 

Många mindre företag saknar de juridiska dokument och avtal som krävs för att driva företaget på ett tryggt sätt. Genom att skriva riktiga avtal slipper ni onödiga konflikter i framtiden. 

Är du osäker på vilka avtal som just du behöver? Boka en gratis konsultation med en av våra jurister så hjälper vi dig med att ta fram de avtal du behöver. Det kan till exempel handla om:

3. Är det dags att byta bolagsform?

Aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma? Det finns för- och nackdelar med alla bolagsformer – särskilt om du håller på att växa ur din kostym. Det kan tyckas märkligt – men en del företag skulle gynnas av att drivas i en annan form än vad de gör idag. Boka en tid så går vi igenom din situation tillsammans och hittar den bolagsform som passar bäst för dig.

4. Är företaget korrekt registrerat?

Att företaget är korrekt registrerat hos Bolagsverket är förstås viktigt. Om du ska starta en enskild firma, är det oftast frivilligt att anmäla det till Bolagsverket. Däremot måste de flesta nystartade företag anmäla vem som är verklig huvudman. Det vill säga en eller flera personer som ytterst äger och kontrollerar företaget. Nystartade företag och föreningar har 4 veckor på sig att registrera verklig huvudman.Om du bedriver näringsverksamhet i Sverige kan du ansöka om F-skatt hos Skatteverket. Då behöver den som betalar din fakturor inte dra skatt eller betala sociala avgifter.

5. Bokföring och årsredovisning

Alla som bedriver näringsverksamhet måste ha bokföring och årsredovisning på plats. Det behöver inte vara krångligt, men det kan ändå vara lämpligt att ta hjälp av en revisor. De verksamheter som tar emot betalning via kontanter, kort eller swish är även skyldiga att ha ett kassaregister.