Beställ aktieägaravtal

Ett aktieägaravtal är ett avtal mellan olika delägare i ett aktiebolag. I avtalet kan ni reglera hur bolaget ska skötas och utvecklas.
Det finns inga krav på att ni måste ha ett aktieägaravtal – men det ger en stor säkerhet för delägarna och ni slipper onödiga konflikter i framtiden.

När behöver du ett aktieägaravtal?

Det är inte ovanligt att ett aktiebolag ägs och drivs av flera aktieägare. För att säkerställa att delägarna har samma syn på hur bolaget ska skötas kan det vara bra att skriva ett aktieägaravtal. 

I aktieägaravtalet kan ni bland annat bestämma hur styrelsen ska utses, hur vinsten ska fördelas och hur bolaget ska värderas. På så vis undviker ni konflikter i ett senare skede.

Det går även att avtala krav på äktenskapsförord bland samtliga delägare. Då säkerställer ni att andelarna i bolaget räknas som enskild egendom och ni undviker att det kommer in en ny delägare i samband med en skilsmässa.

Avtal online

Chatbots: Snabbt

24/7 Support: Juridiskt korrekt

Teams: Reglerar det mest väsentliga

Storage:För er som befinner er i en mindre komplex situation

2 990 kr

Beställ online
Avtal med jurist

Chatbots: Skräddarsytt

24/7 Support: Juridiskt korrekt

Teams:Helt anpassningsbart utifrån er specifika situation

Storage:Vägledning och rådgivning med juridisk expertis

11 990 kr

Beställ med jurist

Så går det till

svara

Du får svara på frågor som rör både ditt företag och ditt privatliv.

agree

Baserat på dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal för dig.

done

Ditt avtal skickas till dig som en PDF via e-post.

invoice

Du betalar via faktura.

Aktieägaravtal eller bolagsordning?

Alla aktiebolag måste ha en bolagsordning som ska innehålla en rad obligatoriska uppgifter. Utöver dessa uppgifter bestämmer aktieägarna innehållet i bolagsordningen som är en offentlig handling som ska registreras hos Bolagsverket.

Bolagsordningen kan beskrivas som aktiebolagets regelverk och beskriver inom vilka gränser bolaget kan röra sig. Bolagsordningen gäller såväl ägare som personer utanför aktiebolaget. 

Däremot finns det begränsat utrymme att reglera förhållandet mellan olika aktieägare i bolagsordningen. Det är där aktieägaravtalet kommer in.

Beställ aktieägaravtal

Frågor och svar

Kompanjonavtal eller aktieägaravtal?

Ett kompanjonavtal är ett annat ord för aktieägaravtal. Det är bolagstypen som avgör vilket avtal som du kan skriva. För ett handelsbolag, kommanditbolag eller en ekonomisk förening är det möjligt att skriva ett kompanjonavtal istället för ett aktieägaravtal.

Köpa ut delägare ur ett aktiebolag?

Ibland uppstår situationer där en eller flera delägare vill sälja sina aktier och lämna aktiebolaget. Utan ett aktieägaravtal går det att sälja sin andel till vem som helst – kanske till någon som de övriga delägarna inte vill ha som delägare i sitt bolag. En annan fråga är till vilket pris aktierna ska säljas. Genom att tydligt definiera i aktieägaravtalet vad som gäller när någon av delägarna vill bli utköpt kan ni spara mycket tid och diskussioner.

Har du fler frågor kring ditt företag?

Funderar du över något särskilt som gäller just ditt företag? Eller har du en specifik fråga kring ett avtal?
Boka in en kostnadsfri rådgivning med en av våra jurister – så hjälper vi dig framåt.
Klicka på knappen för att komma till kalendern och bokningen.

Boka kostnadsfri rådgivning

Beställ aktieägaravtal

Ett aktieägaravtal är ett avtal mellan olika delägare i ett aktiebolag. I avtalet kan ni reglera hur bolaget ska skötas och utvecklas. Det finns inga krav på att ni måste ha ett aktieägaravtal – men det ger en stor säkerhet för delägarna och ni slipper onödiga konflikter i framtiden.

2 990kr

exklusive moms

Vi hjälper dig att skriva ett juridisk
korrekt aktieägaravtal – samma dag.

Beställ aktieägaravtal

Våra samarbetspartners

folksam
fonus
skandia
swedbank